Ondernemerschap door medisch specialisten is een onderwerp dat regelmatig de krantenkoppen weet te halen. Of het nu gaat over de honoraria, de bestuurbaarheid van ziekenhuizen door de aanwezigheid van vrijgevestigde medisch specialisten of de (on-)wenselijkheid van marktwerking in de zorg: Iedereen heeft een mening.

Helaas ontbreekt in veel van die discussies het geluid vanuit de wetenschap. We verwachten van medisch specialisten dat hun behandelingen evidence- based zijn, maar in veruit de meeste discussies over medisch specialisten en hun praktijk en ondernemerschap wordt dat beginsel volledig vergeten.

Mijn promotieonderzoek dat heeft geresulteerd in het proefschrift: Doctors in Business – A study into what drives physicians’ entrepreneurship kan worden beschouwd als een poging om nu eens vanuit de wetenschap de dynamiek en drijfveren achter ondernemerschap van medisch specialisten te ontrafelen.

In deze blog zal ik actuele discussies in de media over medisch specialisten en hun ondernemerschap belichten vanuit de wetenschappelijke praktijk. Welke lessen zijn er te trekken vanuit eerder onderzoek en wat leert ons dat als we nadenken over actuele thema’s? Door maatschappelijke en organisatorische discussies te verrijken vanuit een wetenschappelijk evidence-based perspectief hoop ik een bijdrage te leveren aan de gezondheidszorg in Nederland.

U bent als lezer van harte uitgenodigd om te reageren.

Delen

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *